top of page

הרפלקציה היא תהליך של חשיבה על חוויה קוגניטיבית ורגשית שהפרט עובר.הוא מבקר את התהליכים שהוא עובר ומתייחס להצלחותיו ולנקודות החולשה שלו.

  1. תהליכים הקשורים למיומנויות כחוקר - מטה אסטרטגיה . הכוונה היא שהלומד חושב (וכותב) על המיומנויות ואסטרטגיות בהן השתמשת במהלך העבודה:  היכולת להסביר מתי, למה וכיצד השתמשת באסטרטגיה מסוימת, היתרונות וחסרונות בשימוש או אי-שימוש באסטרטגיה מסוימת, כיצד האסטרטגיה סייעה בביצוע המטלה,  כיצד למדת את המיומנות או אסטרטגיה (בכיתה, מהחוברת, לימוד עצמי וכד').

  2. חשיבה על תהליכי חשיבה הקשורים לביצוע העבודה – מטה קוגניציה.  מטה-קוגניציה מתייחסת לשלושה מוקדים – ידע על המשימה והתהליך הלימודי שעברת כחוקר, ידע הקשור לתהליכים אישיים ובינאישיים (במידה ועבדת בקבוצה), כלומר ידע על עצמך, והיבט ערכי-חברתי הקשור לידע על ערכים שבאו לידי ביטי במהלך העבודה (ואן מאן, 1977).

 

החוקר משיב לשאלות רבות על המשימה, על תהליך העבודה ועל עצמו כלומד:

איך בחרת אלו מקורות להביא?  איזה קשיים היו לך בכתיבת החלק התיאורטי? מה עזר לך? מה למדת מתהליך העבודה? מה התחדש לך על הנושא בו עסקת? עד כמה אתה מרוצה מהתוצר? מה היית עושה אחרת?  מה למדת על עצמך כלומד מתוך תהליך העבודה? האם יש משהו שתיקח איתך לחיים מתוך החוויה או הידע שרכשת? מה היה מעניין?  מה היה לך משמעותי? כיצד התארגנת עם לוח הזמנים?  מדוע בחרת נושא זה? כיצד הנושא מתחבר לחייך?  האם התרחש שינוי בך בעקבות התהליך? האם שינית עמדותיך?  מהן המיומנויות או האסטרטגיות החדשות שלמדת?  כיצד הם יסייעו לך בהמשך?

 

רפלקציה היא חלק מהותי מתהליך כתיבת העבודה. הרפלקציה מאפשרת ללומד להסתכל לאחור, ליישם חשיבה ביקורתית וללמוד מההתנסות והחוויה של כתיבת עבודת המחקר. 

עליך לכתוב רפלקציה פעמיים במהלך העבודה:

  1. בסיום כתיבת החלק התיאורטי

  2. בסיום כתיבת העבודה.

 

בסיום החלק התיאורטי עליך לבחור 3 שאלות מתוך השאלות הבאות ולענות עליהם.

יש לבחור לפחות שאלה אחת המתייחסת לשימוש במהלך העבודה. יש לענות על שאלות לפחות.

יש לכתוב את הרפלקציה כחיבור

bottom of page